2022浙江高考真题英语试卷

2022年1月普通高等学校招生全国统一考试(浙江卷)

2022浙江高考真题英语试卷

2022浙江高考真题英语试卷

第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转
涂到答题纸上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where are the speakers going to meet?
A. In a lab.    B. In a cafeteria.      C. In a classroom.
2. What will Jeff take to school tomorrow?
A. An apple pie.    B.A carrot cake.    C.A roast chicken.
3. What are the speakers talking about?
A. Visiting a neighbor.    B. Getting a library.    C. Attending a meeting.
4. What will Jim probably do this weekend?
A. Finish a project.    B. Take a class.    C. Have a rest.
5. Why does Amanda want to learn to play the guitar?
A. To record popular songs    B. To perform her own music.    C. To become a guitar teacher.
第二节
听下面5段对话或独白每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the woman want to do?
A. Open a bank account.    B. Cancel a credit card.    C. Withdraw some money.
7.Where will the woman go?
A. Brown College.    B. Dudley Road.    C. Kingfield Street.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What does the woman do?
A. She's a secretary.    B. She's a manager.    C. She's a salesperson.
9. What time will the meeting probably be over?
A. At 1:00.    B .At 2:00.    C. At 3:00.
10. What does the man want to do before Friday?
A. Meet Mr.Smith.    B. Write a document.    C. Move to new office.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.Whose graduation day is it today?
A. Annie's.    B. Steve's.    C. Jane's.
12.What does the man suggest the woman do?
A. Arrive early.    B. Sit near the stage.    C. Take some pictures.
13.What is the relationship between speakers?
A. Brother and sister.    B. Fellow teachers.    C. Schoolmates.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.How does Laura sound at the beginning of the conversation?
A. Anxious.    B. Regretful.    C. Surprised.
15.What do we know about Peter?
A. He has got a new job.    B. He has four children.    C. He has a big house.
16.What did Jim choose to work from home?
A. To look after the kids.    B. To get more sleep.    C. To accompany his wife.
17.What is Peter going to do this afternoon?
A. Hold a dinner.    B. Give Sally a call.    C. Attend a meeting.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What is Jennifer Green doing?
A. Conducting a class.    B. Presenting a speaker.    C. Recommending a book.
19.Where is Professor Bastian's book about?
A. Trips for escaping unhappiness.
B. Benefits of painful experiences.
C. Ways to develop reading ability.
20.What Professor Bastian going to do next?
A. Share his stories.    B. Discuss his plans.    C. Explain his views.

第二部分阅读理解(共两节,满分35分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
A
For nearly a decade now, Merebeth has been a self-employed pet transport specialist. Her pet transport job was born of the financial crisis(危机) in the late 2000s. The downturn hit the real estate(房地产)firm where she had worked for ten years as an office manager. The firm went broke and left her looking for a new job. One day, while driving near her home, she saw a dog wandering on the road, clearly lost. She took it home, and her sister in Denver agreed to take it. This was a loving home for sure, but 1,600 miles away. It didn't take long for Merebeth to decide to drive the dog there herself. It was her first road trip to her new job. Merebeth's pet delivery service also satisfies her wanderlust. It has taken her to every state in the US except Montana, Washington and Oregon, she says proudly. If she wants to visit a new place, she will simply find a pet with transport needs there. She travels in all weathers. She has driven through 55 mph winds in Wyoming, heavy flooding and storms in Alabama and total whiteout conditions in Kansas.
This wanderlust is inherited from her father, she says. He moved their family from Canada to California when she was one year old, because he wanted them to explore a new place together. As soon as she graduated from high school she left home to live on Catalina Island off the Californian coast, away from her parents, where she enjoyed a life of sailing and off-road biking.
It turns out that pet transporting pays quite well at about $30,000 per year before tax. She doesn't work in summer, as it would be unpleasantly hot for the animals in the car, even with air conditioning. As autumn comes, she gets restless--the same old wanderlust returning. It's a call she must heed alone, though. Merebeth says, "When I am on the road, I'm just in my own world. I've always been independent-spirited and I just feel strongly that I mush help animals."
21.Why did Merebeth changed her job?
A.She wanted to work near her home.
B. She was tired of working in the office.
C. Her sister asked her to move to Denver.
D.Her former employer was out of business.
22.The word “wanderlust” in paragraph 2 means a desire to?
A. make money.
B. try various jobs.
C. be close to nature.
D.travel to different places.
23. What can we learn about Merebeth in her new job?
A. She has chances to see rare animals.
B.She works hard throughout the year.
C. She relies on herself the whole time.
D. She earns a basic and tax-free salary.

B
The United States rose to global power on the strength of its technology, and the lifeblood that technology has long been electricity. By providing long-distance communication and energy, electricity created the modern world. Yet properly understood, the age of electricity is merely the second stage in the age of steam, which began a century earlier.
“It is curious that on one has put together a history of both the steam and electric revolutions." writes Maury Klein in his book The Power Makers, Steam, Electricity, and the Men Invented Modern America. Klein, a noted historian of technology, spins a narrative so lively that at times it reads like a novel.
The story begins in the last years of the 18th century in Scotland, where Watt perfected "the machine that changed the world”. Klein writes, “America did not invent the steam engine, but once they grasped its passwords they put it to more uses than anyone else.”
Meanwhile, over the course of 19th century, electricity went from mere curiosity to a basic necessity. Morse invented a code for sending messages over an electromagnetic circuit. Bell then gave the telegraph a voice. Edison perfected an incandescent bulls that brought electric light into the American home.
Most importantly, Edison realized that success depended on mass electrification, which he showed in New York City. With help from Tesla, Westinghouse's firm developed a system using alternating current, which soon became the major forms of power delivery.
To frame his story, Klein creates the character of Ned, a fictional witness to the progress brought about by the steams and electric revolutions in America during one man's lifetime. It's a technique that helps turn a long narrative into an interesting one.
24. What is Klein's understanding of the age if electricity?
A. It is closely linked to the steam age.
B. It began earlier than proper thought.
C. It is a little-studied period of history.
D. It will come to an end sooner or later.
25.What can be inferred about Ned?
A. He was born in New York City.
B. He wrote many increasing stories,
C. He created an electricity company.
D. He lived mainly in the 19th century.
26.What is the text?
A. A biography.      B. A book review.      C. A short story.      D. A science report.

C
The benefits of regular exercise are well documented but there's a new bonus to add to the ever-growing list.New researchers found that middle-aged women who were physically fit could be nearly 90 percent less likely to develop dementia(失智症)in later life, and is they did, it came on a decade later than less sporty women.
Lead researcher Dr. Helena Horder, of the University of Gothenburg in Sweden, said: "These findings are exciting because it's possible that improving people's cardiovascular(心血管的)fitness in middle age could delay or even prevent them from developing dementia.” For the study, 191 women with an average age of 50 took a bicycle exercise test until they were exhausted to measure their peak(最大值的)cardiovascular capacity. The average peak workload
was measured at 103 watts.
A total of 40 women met the criteria for a high fitness level, or 120 watts or higher. A total of 92
women were in the medium fitness category; and 59 women were in the low fitness category, defined
as a peak workload of 80 watts or less, or having their exercise tests stopped because of high blood
pressure, chest pain or other cardiovascular problems.
These women were then tested for dementia six times over the following four decades. During that time,44 of the women developed dementia. Five percent of the highly fit women developed dementia, compared to 25 percent of the women with medium fitness and 32 percent of the women with low fitness.
“However, this study does not show cause and effect between cardiovascular fitness and dementia, it only shows an association. More research is needed to see if improved fitness could have a positive effect on the risk of dementia and also to look at when during a lifetime a high fitness level is most important.” She also admitted that a relatively small number of women were studied, all of whom were form Sweden, so the results might not be applicable to other groups.
27. What is on the ever-growing list mentioned in the first paragraph?
A. Positive effects of doing exercises.
B. Exercises suitable for the middle-aged.
C. Experimental studies on diseases.
D. Advantages of sporty woman over man
28. Why did the researchers ask the woman to do bicycle exercise?
A. To predict their maximum heart rate.
B. To assess their cardiovascular capacity
C. To change their habits of working out
D. To detect their potential health problems
29. What do we know about Dr.Horder's study?
A. It aimed to find a cure for dementia.
B. Data collection was a lengthy process.
C. Some participants withdrew from it.
D. The results were far from satisfactory.
30. Which of the following is the best title for the text?
A. More Women Are Exercising to Prevent Dementia
B. Middle-Aged Women Need to Do More Exercise
C. Fit Women Are Less Likely to Develop Dementia
D. Biking Improves Women's Cardiovascular Fitness

第二节(共5小题;每小题2分满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
I have the same 24 hours in a day as you do, but 1 have made specific choice that allow me to make the most of every day. and still feel happy and relaxed._____31____
Pick the most important.
____32_____ Focus on spending time that for you is fun and productive. 1 chose the life of an adviser because I like to work with companies, but don't want the life of a big company CEO. My choices are based on the lifestyle 1 want.
Combine your activities.
Many people go crazy trying to figure out how to spend time with friends, family, work, play, etc.____33____ Find ways to enjoy them in a combined manner. Build your social life around people your work environment.
Find people in your company who share common interests and develop your career(职业)around the people and activities you love.
______34______
You would think learning, takes more time from you, but actually there are always new ways of doing things that can save you time on daily tasks, freeing you up for the most important. Always be looking for a new way to gain back an hour here or there.
Lighten up.
The world won't come to.an end. in most cases just because you left a few things undone. Celebrate
progress and keep refining(改进)toward a happy productive existence. ____35____Every completion is a small victory that adds up in a big way.
A. Speed up.
B. Be an active learner.
C. Stop trying to balance time between them all.
D. Make choices about what is meaningful in your life.
E. The things you do well usually give you greater joy.
F. Perhaps these tips will help you make the most of your time.
G. This is why making lists is important in any productivity handbook.

第三部分 语言运用(共两节,满分45分
第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。
When Beverley Burdeyney turned seventy four last year, she started having problems with her ___36___ ,notably dryness and discomfort.
"I was simply ___37___ a terrible experience, " Ms. Burdeyney said at her home in Toronto. "I felt so helpless and insecure because the quality of my ___38___ was affected."
Ms.Burdeyney talked to some friends who had___39___ problems and discovered that they were largely suffering in ___40___."Nobody chooses to talk about it because it seems so ___41___," she said." But more and more are suffering and lives are being ___42___."
Eventually, Ms. Burdeyney learned about plans for an eye research, ___43___ at Tel Aviv University in Israel The research team__44____ Canadian doctor Allan Slomovic, who has done ___45___ work on eye care using stem cells. Seeing a ray of hope, Ms. Burdeyney began raising ___46___ for the project with a friend, Toronto businessman Meyer Zeifman. ___47___ she has raised $ 110,000 with another $40,000 ___48___
"I'm trying to get more and more people to ___49___ that there are solutions(解决办法)," said Ms.Burdeyney, a trained nurse who is still working as a personal trainer after ___50___."I say there is no old __51____,there's only neglect(忽视).Don't stand___52___,do something about it."
Ms.Burdeyney___53___ that she is hoping to do more for the research project. "I just want to bring ___54___ into people eyes and this is just the___55___.There is still a long way to go"
36.A.throat    B.skin    C.lungs    D.eyes
37.A.getting over    B.going through    C.holding on    D.passing down
38.A.story    B.treatment    C.life    D.relationship
39.A.similar    B.various    C.personal    D.special
40.A.turn    B.peace    C.vain    D.silence
41.A.unbearable    B.abnormal    C.insignificant    D.disturbing
42.A.compromised    B.forgotten    C.substituted    D.separated
43.A.course    B.program    C.paper    D.conference
44.A.informed    B.doubted    C.included    D.dismissed
45.A.part-time    B. controversial    C. voluntary    D.ground-breaking
46.A.money    B. standards    C. awareness    D.questions
47.A.As ever    B. So far    C. In return    D. Once again
48.A.wasted    B. donated    C. expected    D. earned
49.A.imagine    B. confirm    C. remember    D. understand
50.A.retirement    B. childbirth    C. graduation    D. marriage
51.A.time    B.rule    C.age    D.tale
52.A.straight    B.still    C.firm    D.alone
53.A.commented    B.learned    C.reminded    D.added
54.A.light    B.joy    C.color    D.beauty
55.A.future    B.beginning    C.truth    D.meaning

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(个单词)或括号内单词的正确形式。
Kim Cobb, a professor at the Georgia Institute of Technology in Atlanta, is one of a small but growing minority of academics _____56_____ are cutting back on their air travel because of climate change. Travelling to conferences, lectures, workshops, and the like--- frequently by plane --- ____57______ (view) as important for scientists to get together and exchange information. But Cobb and others _____58_____ (be) now questioning that idea pushing conferences to provide more chances to participate remotely. and___59_______ (change) their personal behavior to do their part in dealing with the climate change crisis. On a website called No Fly Climate Sci, for example, _____60_____(rough) 200 academics - many of them climate scientists _____61_____ (promise) to fly as little as possible since the effort started two years ago.
Cobb, for her party, started to ask conference organizers who invited her to speak____62____ she could do so remotely; about three-quarters of _____63_____ time, they agreed. When the answer, was no, she, declined the _____64_____ (invite). That approach brought Cobb's air travel last year down by 75%, and she plans 65(continue) the practice. “It has been fairly rewarding.” she says, “a really positive change.”

第一节  应用文写作(15分)
假如你是李华,在“中国——爱尔兰文化节”活动中结识了爱尔兰朋友Chris,现在他已经回国了,请你给他写一封邮件。内容包括:
1. 回忆活动经历;  2. 分享个人收获;  3. 希望保持联系。
注意:
1. 字数80左右。
2 可适当增加细节,以使行文流畅
参考词汇: 中国爱尔兰文化节:Sino-Ireland Culture Festival

第二节 读后续写(25分)
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
When Dr. Gullickson was assigning project mates for his introduction to experimental psychology class, I secretly hoped he would pair me with my best friend or at least a classmate I could have some fun with. Above all, I hoped he wouldn't assign me to work with the intense, fiercely competitive, singularly serious fellow who always wore dark clothes and apparently had a personality to match. As fate would have it, Dr. Gullickson very deliberately matched everyone in class and announced that I would be working with the one person in class I wanted to avoid.
I went up to my new teammate and introduced myself. He looked at me as though I weren't there. I felt he treated me as though I would hold him back and probably cause his grade-point average to take a nosedive. He wasn't outright mean or abusive. He just gave me the impression he could do whatever project we dreamed up better if he did it alone.
Needless to say, I didn't look forward to an entire term of being brushed off, but I tried to make the best of it and didn’t say anything, lest I make things worse.
The project required each lab team to develop a hypothesis(假说),set up an experiment to test the hypothesis,run the tests,do the statistical analysis and present the findings. Whatever grade the team received would be shared by both students.
When my teammate and I met to discuss our project, I was uneasy. Here was this challenging student who had a reputation for single-mindedness and good grades the exact opposite of me. I was outmatched. I actually wanted to drop the class at one point,but stopped short because I didn’t want to give him the satisfaction of my chickening out.
After lengthy discussions,we somehow agreed to do a study on the tactile-kinesthetic perception of space. I wasn’t sure what it meant,but at least we had a topic.
注意:
1. 所续写短文的词数应为150左右;
2. 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;
3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

Paragraph 1:
We started to meet regularly to draw up our plans.

Paragraph 2:
One day I got word that he was admitted to hospital for a serious disease.

2022年1月浙江英语卷参考答案
第一部分听力

1.B   2.A    3.B   4.C   5.B   6.A    7.B    8.A    9.C    10.A
11.C  12.A   13.C  14.C  15.B  16.A   17.C   18.B   19.B   20.C

第二部分阅读理解
21.D  22.D  23.C
24.A  25.D  26.C  27.A
28.B  29.C  30.D
31.F  32.D  33.C  34.B  35.G
第三部分语言运用
36.D     37.B     38.C     39.A     40.D
41.C     42.A     43.B     44.C     45.D     46.A     47.B    48.C    49.D    50.A
51.C    52.B      53.D     54.A     55.B
56.who/that        57.is viewed/has been viewed    58.are     59.changing    60.roughly
61.have promised   62.whether/if                 63.the     64.invitation    65.to continue

最后编辑于:2022/1/11 拔丝英语网

拔丝英语网

英语作文代写、国外视频下载

高质量学习资料分享

请点击此处联系我